Trending »
ceasurireplicarolex.com

Serviți un Caffenol?

on March 1 | in Fotografie pe film, Noutăți Foto | by | with 2 Comments

Se știe de mult timp că printre agenții de developare se numără și cofeina, un search pe google după developare în cafea oferind rezultate chiar uimitoare. Printre variațiunile de rețete ce au fost încercate și publicate, am folosit acum ceva timp (să tot fie vreo doi ani, poate chiar mai bine) pe cea cunoscută sub denumirea de Caffenol-C-M.

Caffenol-C-M
Ingredient Cantitate
8g vitamina C
55g sodă de rufe
23g nes Amigo
1l apă

Am avut două încercări: pe prima am ratat-o din cauză că nu am controlat cum trebuie mișcarea filmului în tanc, apărînd o mulțime de puncte urîte pe poză.

Fuji Neopan Acros 100, expus la ISO400, timp de developare 16min

Fuji Neopan Acros 100, expus la ISO400, timp de developare 16min

Fuji Neopan Acros ISO100 Caffenol C-M

Fuji Neopan Acros ISO100, timp de developare 16min

După ce am trecut de la 35mm la 4×5″ și de la Fuji Acros la Fomapan, a doua încercare a ieșit ceva mai bine.

fomapan100 dev caffenol c-m

Foma Fomapan Classic 100 developat în Caffenol 12min

Fără nici o dicuție, acest revelator are o grămadă de neajunsuri: nu este chiar ieftin, nu este nici super-performant, miroase de îți mută nasul, dar… Este super distractiv de preparat și folosit 🙂

Pentru cine este interesat(ă), există cîteva site-uri dedicate procesului (la un moment dat găsisem și un grup pe flickr):

  1. Caffenol
  2. Grupul Caffenol pe flickr
  3. The Figital Revolution, momentan închis. Este posibil ca Stephen să vă acorde acces dacă îl întrebați.

Căutînd prin notițele mele și verificînd lincurile, am dat peste o surpriză extrem, extrem de plăcută. O carte extraordinară, The Caffenol Bible, în care, pe lîngă rețete și întrucțiuni de preparare/utilizare, am văzut cîteva fotografii care m-au lăsat cu gura căscată. Indiferent de faptul că vă interesează ori ba developarea în cafea, vă recomand din toată inima să deschideți cartea, cel puțin pentru poze.

The Caffenol Bible and Cookbook

The Caffenol Bible and Cookbook

Pin It

2 Responses to Serviți un Caffenol?

  1. Ioan Nicolae says:

    Procedeul este sensibil la temperatura?

    • La diferențe de zeci de grade probabil că da 🙂 Însă, după cum bine știi, ca la orice alt agent de developare, pentru rezultate repetabile este bine să standardizezi cît se poate de mult variabilele, inclusiv temperatura de developare.

Leave a Reply

« »

Comanda online si ne sustii

De citit!

Fotografia saptamanii

Testimoniale

Radu Grozescu Una dintre cele mai bune recenzii despre un aparat foto pe care le-am citit pe meleagurile noastre. Felicitări.

Vlad Eftenie fain lucrat, consistent si bine aprofundat

Laurentiu Pop Am citit cu placere recenzia si va felicit pentru stil. Azi am recitit-o, in conditiile in care, de trei zile, sunt mandrul posesor al unui Sony A57

Ion Octavian Radu Antonescu Minunat prezentat. Pentru Istanbul nu-ti ajunge o viata sa-l cunosti si sa-l intelegi, dar ce am vazut aici este deosebit de bine organizat, cu dragoste si profesionalism. Multumesc.

Teo Ara O adevarata "mina de aur" acest reportaj , cu toate acele informatii de detaliu , pe care nu le gasesti asa usor , iar imaginile sunt niste minunatii

Caută în site

Primiți Noutăți Foto pe Email

Introduceți adresa dumneavoastră de e-mail pentru a primi ultimele Noutăți Foto direct în inbox-ul personal.

 

 

Urmăriți-ne pe FaceBook

Flickr Photos

Scroll to top