Trending »
ceasurireplicarolex.com
Coolpix A header - noutatifoto.ro.jpg

Hands on cu Nikon COOLPIX A

on March 5 | in Am testat, Aparate compacte, Nikon, Noutăți Foto | by | with 3 Comments

Nikon a anunțat astăzi noul COOLPIX A – primul compact cu senzor DX din întreaga gamă Nikon de aparate compacte. Am fost invitați la evenimentul de lansare, așa că revenim cu Noutăți Foto la cald.

Coolpix A handson - noutatifoto.ro.jpg

COOLPIX A

Competiția extrem de mare și scăderea pieței pe aparatele compacte datorată îndreptării consumatorilor către mirrorless și dSLR au forțat producătorii de aparate foto să se reinventeze, putem spune, pe piața aparatelor compacte. Am văzut și testat recent două aparate compacte de la Sony cu senzor mare (vezi review RX100) și foarte mare ( vezi review RX1), iar astăzi, iată că e rândul Nikon să ne surprindă plăcut (suntem fani declarați ai aparatelor compacte cu senzor mare) cu noul Nikon COOLPIX A cu senzor in format DX.

Să vedem împreună cu ce vine “la pachet” noul COOLPIX A.

Dotari si specificatii

 • 16.2MP – senzor CMOS în format DX
 • 18.5mm (28mm echivalent) F2.8 – obiectiv fix
 • ISO 100-6400 (extins 12,800 și 25,600)
 • LCD 3.0″ – 920k puncte
 • 14-bit NEF Raw necomprimat
 • Rafala de până la 4fps
 • Video 1080p la 24, 25 sau 30fps
 • Patină bliț compatibilă i-TTL

Senzorul

Dotat cu un senzor CMOS în format DX (23,6 x 15,6 mm) de 16.2 milioane pixeli și cu procesorul de imagine EXPEED 2 (aici suntem puțin dezamăgiți pentru că ne așteptam să regăsim noul EXPEED 3 din gama Nikon 1), aparatul surprinde prin dimensiunile reduse (aprox. 111,0 x 64,3 x 40,3 mm fără proiecţii) și design-ul retro, “old school”. Senzorului i-a fost aplicat un strat anti-reflexiv și, la fel ca la nou anunțatul dSLR Nikon D7100, filtrul low-pass a fost înlaturat, pentru imagini mai clare.

Obiectivul

Este echipat cu un obiectiv fix de 18,5 mm (28 mm echivalent FF) cu diafragmă luminoasă f:2.8, construit din 7 elemente (din care unul asferic) în 5 grupuri, creeat special pentru acest nou aparat și care promite să ofere o înaltă definiţie pentru întreaga gamă de diafragme şi să minimizeze aberaţiile optice.

obiectiv coolpix a - noutatifoto.ro

ISO

Sensibilitatea ISO merge pe o plajă de la 100 la 6400 cu posibilitatea de a fi extinsă în doua trepte Hi1 12800 și Hi2 25600. Având în vedere că este vorba de un senzor DX de generație nouă de la Nikon, aparatul nu dezamăgește nici la ISO 6400, producând imagini extrem de clare, cu contrast și cu noise minim, chiar și la aceste valori ridicate ale ISO.

Coolpix A ISO 6400 - noutatifoto.ro.jpg

Nikon COOLPIX A ISO 6400 sample, dar doar poză în poză

Din păcate la evenimentul de lansare de astăzi, așa cum suntem obișnuiți deja, nu am putut să folosim cardurile noastre de memorie, aparatele având probabil încă versiuni intermediare de firmware, ne-finale. Însă trebuie să ne credeți pe cuvânt, aparatul este un specialist al întunericului în ceea ce priveste performantele la sensibilitati ISO de până la 6400.

Sistemul de focus

Apropos de întuneric, suntem dezamăgiți să aflăm că sistemul de focus este unul bazat pe contrast-detection (la fel ca în toate aparatele din gama COOLPIX) și nu unul bazat pe phase-detection, așa cum regăsim în gama Nikon 1 (ce pune la dispoziție un senzor CMOS AF Hybrid cu ambele sisteme de focus) sau în toate aparatele dSLR de la producatorul japonez.

Ce înseamna asta? Înseamnă că degeaba aparatul realizează imagini excelente la ISO mare, degeaba are obiectiv cu diafragmă luminoasă f/2.8 dacă nu este capabil de autofocus în lumină slabă, pentru că, să fim sinceri, contrast detection-ul nu prea poate când nu mai are lumină. Ar fi fost un atuu extrem de important în favoarea lui COOLPIX A, mai ales că nici RX1 de la Sony nu vine cu focus bazat pe phase-detection (ați putut citi în articolul de test cât de rău se descurcă în lumină slabă). Este clar ca inginerii Nikon sunt conștienți de această “neplăcere” (ca să fim blânzi) creată utilizatorului, așa că au dres-o punând la dispoziție un inel de focus manual, direct pe obiectivul aparatului

Coolpix A inel focus - noutatifoto.ro

Inelul de focus manual situat la baza obiectivului permite corecții manuale ale focusului chiar și atunci când aparatul este setat pe auto-focus

Ce este însă interesant la acest inel este faptul că se comportă precum cele de pe obiectivele pro de pe dSLR-urile Nikon, adică știe modul M/A. Ce înseamnă asta? Înseamnă că utilizatorul poate face corecții de focus manuale chiar și atunci când aparatul este setat pe auto-focus. Un lucru minunat, care ne face să mai uităm puțin de contrast-detection 🙂

Ergonomie și funcționalitate

COOLPIX A se comportă ca un aparat foto dSLR oferind control direct al modurilor de fotografiere P S A M direct de pe selectorul de moduri, butoane dedicate pentru funcțiile importante precum ISO sau compensarea expunerii și un buton FN configurabil pe partea din față a corpului, lângă obiectiv.

coolpix a top - noutatifoto.ro

Pe selectorul de moduri regăsim si două poziții U1 și U2 dedicate setarilor personalizate ale fiecărui utilizator

Meniul este asemanator cu cel de pe un dSLR Nikon și asta încă o dată intărește convingerea noastră că aparatul este targetat ca a doua cameră, una portabilă, pentru deținatorul de dSLR Nikon.

Coolpix A menu - noutatifoto.ro.jpg

Construcție

Corpul este realizat din metal, pe partea din spate întâlnim un ecran generos de 7,5cm cu 920k de puncte, iar în lateral găsim ușita pentru conectori (suportă modulul WiFi WU-1a precum și cel de GPS) și selectorul de moduri de focalizare: AF, Macro și MF.

Coolpix A menu info - noutatifoto.ro.jpg

Coolpix A lateral - noutatifoto.ro

Pe patina de bliț pote fi folosită întreaga gamă de blițuri Nikon, aparatul având suport iTTL. Din păcate, blițul încorporat nu poate fi folosit ca un commander pentru flash-uri slave, pentru această funcție fiind cel puțin nevoie de un SB-700 montat pe micuțul aparat (sau modulul SU-800 de comanda la distanță a flashurilor). Tot pe patina de bliț se poate monta vizorul optic opțional, DF-CP1. Tot opțional se pot achiziționa și un inel adaptor pentru filtre, precum și un parasolar compatibil.

coolpix a viewfinder scope - noutatifoto.ro

Concluzii

Suntem extrem de încântați de lansarea de azi și de ceea ce promite micuțul COOLPIX A de la Nikon. Singurul aspect negativ pe ziua de astăzi a fost aflarea veștii că sistemul de focus este unul bazat pe contrast-detection, dar celelalte plusuri menționate mai sus ne-au mai readus zâmbetul pe chip.

Aparatul va fi disponibil la partenerii Nikon în a doua jumătate a lunii martie la un preț estimat de 4499 lei. Sperăm ca până atunci să avem deja un review complet al aparatului pus la dispoziția cititorilor nostri, doar aici, pe NoutățiFoto.ro.

Update

Bonus video hands-on

Pin It

3 Responses to Hands on cu Nikon COOLPIX A

 1. sa se spele cu el pe cap Nikon la pretul asta!!! prefer sa am geanta mai grea cu ceva deosebit decat asa ceva la 50 mil …astea nu”s decat aparate tunate.
  felicitari ptr review

Leave a Reply

« »

Comanda online si ne sustii

De citit!

Fotografia saptamanii

Testimoniale

Radu Grozescu Una dintre cele mai bune recenzii despre un aparat foto pe care le-am citit pe meleagurile noastre. Felicitări.

Vlad Eftenie fain lucrat, consistent si bine aprofundat

Laurentiu Pop Am citit cu placere recenzia si va felicit pentru stil. Azi am recitit-o, in conditiile in care, de trei zile, sunt mandrul posesor al unui Sony A57

Ion Octavian Radu Antonescu Minunat prezentat. Pentru Istanbul nu-ti ajunge o viata sa-l cunosti si sa-l intelegi, dar ce am vazut aici este deosebit de bine organizat, cu dragoste si profesionalism. Multumesc.

Teo Ara O adevarata "mina de aur" acest reportaj , cu toate acele informatii de detaliu , pe care nu le gasesti asa usor , iar imaginile sunt niste minunatii

Caută în site

Primiți Noutăți Foto pe Email

Introduceți adresa dumneavoastră de e-mail pentru a primi ultimele Noutăți Foto direct în inbox-ul personal.

 

 

Urmăriți-ne pe FaceBook

Flickr Photos

Scroll to top