Trending »
ceasurireplicarolex.com
Related »

Mamiya RB67 ProS – un film, un test

on May 1 | in Articole, Fotografie pe film, Noutăți Foto | by | with 1 Comment

Am avut sansa sa fac, saptamana trecuta, cateva poze cu un aparat deosebit: Mamiya RB67 ProS, echipat cu obiectivul Mamiya Sekor C 180mm F:4.5. Am folosit un film alb-negru Ekta ISO 25 expirat, pe care l-am developat in casa si l-am scanat tot in casa, pe un Epson V600.

Intotdeauna mi-am dorit un MF bun si de incredere. Cu toata sinceritatea, rezultatele obtinute cu acest aparat sunt cu foarte mult peste asteptarile mele; o afirmatie subiectiva, pentru ca pana acum am folosit doar un Kiev 80 cu un obiectiv sub medie si un Pentacon SIX TL cu defectiuni la sistemul de transport.

Nu am exponometru. Am folosit un timp de expunere apreciat la fata locului si diafragma maxima a obiectivului, 4.5. Din pacate, asa cum se vede si in poze, magazia ( una din ele, am avut doua dar un singur film, evident ca am nimerit-o pe cea cu probleme) nu mai este ermetica la lumina. Stiu ca este un defect care apare in timp si ca se rezolva foarte usor, prin inlocuirea garniturilor de etansare.

Aparatul este construit ca un tanc. Metal si sticla; egal kilograme. Sistemul de focalizare cu burduf este, in opinia mea, cel mai bun dintre toate sistemele existente pe MF. Punerea la punct este o placere la fel de mare ca armarea in doua etape iar modul in care este redata imaginea pe geamul mat este o incantare – am cazut de multe ori in capcana de a declansa numai pentru ca ceea ce vedeam pe geam mi se parea extraordinar. Sigur ca poza nu avea decat vagi legaturi cu imaginea in timp real dar la fel de sigur multi dintre utilizatorii ocazionali de MF cad in aceasta capcana.

img046

Desigur ca fotografia pe film ,in special pe format mediu, trebuie abordata cu totul altfel decat cea digitala. O multime de aspecte, dintre care cel mai important mi se pare imposibilitatea vizualizarii imediate a fotografiei, fac ca acest domeniu sa devina tot mai rar accesat si, de ce nu, uitat. Insa, din nou o opinie personala, senzatia de film lat ori MF feeling nu poate fi, inca, redata de mediul digital. Acelasi lucru este valabil si pentru profunzimea de camp, dar asta ar fi o alta discutie.

Revenind la aparat insa, mi s-a parut dificil de utilizat pe teren: e greu, mare si pretentios. Pentru cine poate trece de aceste mici inconveniente si doreste sa abordeze fotografia pe film lat, Mamiya mi se pare cea mai buna alegere atat ca pret, cat si ca performante. Pentru cei care doresc sa treaca pe format mediu digital exista pe piata destule optiuni, din pacate toate foarte foarte scumpe.

Obiectivul, desi nu este un 2.8 mi s-a parut a fi chiar exraordinar. Extrem de sarp, usor de manevrat si destul de mic, mi-a creat o impresie foarte buna chiar daca nu este unul din cele de top de la Mamiya.

Intentionez sa revin cu impresii despre cea mai cunoscuta poate camera MF, si anume Pentacon SIX.

 

img047

Pin It

One Response to Mamiya RB67 ProS – un film, un test

  1. florin says:

    Nu am o foarte mare experienta in fotografia pe film dar pot sa spun ca din punctul meu de vedere ceea ce ti-a iesit e la superlativ ! felicitari Bogdane !

Leave a Reply

« »

Comanda online si ne sustii

De citit!

Fotografia saptamanii

Testimoniale

Radu Grozescu Una dintre cele mai bune recenzii despre un aparat foto pe care le-am citit pe meleagurile noastre. Felicitări.

Vlad Eftenie fain lucrat, consistent si bine aprofundat

Laurentiu Pop Am citit cu placere recenzia si va felicit pentru stil. Azi am recitit-o, in conditiile in care, de trei zile, sunt mandrul posesor al unui Sony A57

Ion Octavian Radu Antonescu Minunat prezentat. Pentru Istanbul nu-ti ajunge o viata sa-l cunosti si sa-l intelegi, dar ce am vazut aici este deosebit de bine organizat, cu dragoste si profesionalism. Multumesc.

Teo Ara O adevarata "mina de aur" acest reportaj , cu toate acele informatii de detaliu , pe care nu le gasesti asa usor , iar imaginile sunt niste minunatii

Caută în site

Primiți Noutăți Foto pe Email

Introduceți adresa dumneavoastră de e-mail pentru a primi ultimele Noutăți Foto direct în inbox-ul personal.

 

 

Urmăriți-ne pe FaceBook

Flickr Photos

Scroll to top