Trending »
ceasurireplicarolex.com
Related »

Nikon AF Nikkor 28-85 mm f/ 3.5-4.5 (II)

on May 9 | in Am testat, Nikon, Noutăți Foto, Obiective dSLR | by | with No Comments

Iata ca a venit randul si unui obiectiv care mi-a fost foarte drag si inca imi este, Nikon AF Nikkor 28-85 mm f/ 3.5-4.5, sa fie adus in atentia celor ce ne urmaresc aici pe Noutati Foto. Veti spune poate ca nu este tocmai o noutate acest obiectiv si cu siguranta nu veti gresi! Fiind primul AF Zoom Nikkor 28-85mm f/3.5 – 4.5, a fost lansat pe piata de catre producatorul nipon in 1986 si produs pana in 1999.

De ce scriu despre el? Scriu pentru cei care isi cauta un zoom in aceasta plaja focala, cunoscuta mult timp pe vremea filmului si drept zoom-ul standard sau all-around. Acum ca full-frame-urile sunt la putere, obiectivele vechi au fost redescoperite si pot fi o buna alternativa la un zoom de generatie noua (AF-S, Nanocristale, Stabilizare etc.) care poate costa de pana la 10 ori mai mult. Uneori, obiectivele de generatie veche pot sta umar la umar cu cele din noua generatie din punct de vedere a calitatii optice, si obiectivul de astazi este unul dintre ele.

nik_af-nikkor_28_85_1b

Nu voi face un review detaliat al acestui obiectiv (au facut altii extrem de bine aici) ci voi prezenta doar specificatiile tehnice, cateva fotografii realizate cu obiectivul montat pe un Nikon D700 si concluziile personale, trase dupa cel putin 2 ani de utilizare.

Specificatii

Distanta focala: de la 28mm la 85mm; Deschidere max. a diafragmei: f/3.5; (28mm=1:3.5; approx. 50mm=1:4.0; 85mm=1:4.5) Inchiderea max. a diafragmei: f/22
Constructie: 15 elemente in 11 grupuri;
Unghi imagine: 74° – 28° 30′
Marcaje distante focale: 28mm, 35mm, 50mm si 85mm
Diafragme pe obiectiv: f/3.5/f/4.5, f/5.6, f/8, f/11, f/16 si 22
Montura: Nikon F (bayonet mount) cu contacte electrice (CPU);
Diametru filtre: 62mm
Greutate: aprox 540gr

AFNikkor2885_optic

sursa foto

Fotografii demo

Am tras cu obiectivul la ambele capete focale: 28mm cat si la 85mm si la diferite valori ale diafragmei (f/ 4.5, 6.3, 8,11). Vi le prezint mai jos, cu mentiunea ca acestea pot fi vizualizate la rezolutie maxima in contul nostru de Google+ exact asa cum au iesit din aparat (doar conversie din NEF in JPG realizata in CaptureNX)

 

_ATN9178cr

crop 100% din imaginea la 85mm f/ 8

Daca e de carcotit putin e ca se observa o pierdere a claritatii spre marginile imaginii, dar nu ceva deranjant. Contrastul insa este superb, focalizarea extrem de rapida, desi nu este obiectiv cu motor intern (atentie daca doriti sa il folositi pe un aparat entry – ex. D3200, D5200 etc. -, focalizarea cu acest obiectiv se va putea face doar manual). L-am folosit cu succes si la eveniment si in nici un moment nu am simtit lipsa unui obiectiv de noua generatie. Foarte rar am avut cu el probleme de flare extrem sau de aberatii cromatice exagerate, imposibil de corectat.

Mi se pare solutia ideala daca, la fel ca mine, nu trageti foarte mult in aceasta plaja focala si nu simtiti nevoia unui 2.8 aici, cum ar fi Nikkor 24-70 f/ 2.8 care costa nu mai putin de 6.899 lei nou. Obiectivul pe care vi-l prezint azi, il puteti gasi cu putin noroc pe eBay la o zecime din pret.

Este un obiectiv rar, si nu ma mira acest lucru, deoarece posesorii de astfel de obiective nu se despart usor de ele :). Daca puneti ochii/mana pe unul, nu ezitati, veti face o afacere foarte buna!

Bonus: schema demontare

Pentru cei ce doresc sa se aventureze in interiorul obiectivului, am gasit pe net schema de demontare:

Screen Shot 2013-05-09 at 12.54.48 PM

 

PDF-ul original poate fi descarcat de la sursa folosind butonul de mai jos.

PDF
Pin It

Leave a Reply

« »

Comanda online si ne sustii

De citit!

Fotografia saptamanii

Testimoniale

Radu Grozescu Una dintre cele mai bune recenzii despre un aparat foto pe care le-am citit pe meleagurile noastre. Felicitări.

Vlad Eftenie fain lucrat, consistent si bine aprofundat

Laurentiu Pop Am citit cu placere recenzia si va felicit pentru stil. Azi am recitit-o, in conditiile in care, de trei zile, sunt mandrul posesor al unui Sony A57

Ion Octavian Radu Antonescu Minunat prezentat. Pentru Istanbul nu-ti ajunge o viata sa-l cunosti si sa-l intelegi, dar ce am vazut aici este deosebit de bine organizat, cu dragoste si profesionalism. Multumesc.

Teo Ara O adevarata "mina de aur" acest reportaj , cu toate acele informatii de detaliu , pe care nu le gasesti asa usor , iar imaginile sunt niste minunatii

Caută în site

Primiți Noutăți Foto pe Email

Introduceți adresa dumneavoastră de e-mail pentru a primi ultimele Noutăți Foto direct în inbox-ul personal.

 

 

Urmăriți-ne pe FaceBook

Scroll to top